Ladataan traileria...

DANNY

Kesto: 1h 45min

Seuraavat näytökset

Danny -elokuva on huikea tarina Pepe Willbergin sanoin ”kansainvälisestä seikkailijasta”, joka toi 60-luvulla eurooppalaisten esikuviensa mukaisen show:n keskelle Suomen tanssilavakulttuurin murrosta. Tämä pioneerityö ei tapahtunut kivuttomasti aikakaudella, jolloin tango oli valtakulttuuria ja maaseudun infrastruktuuri vielä rakenteilla. Dannyn edustama uusi rock-pop -tyyli aiheutti konfliktin valtakulttuurin ja nuorison ihannoiman uuden suuntauksen välille. Myös kohtuuttoman suuri show-koneisto aiheutti ongelmia. Jopa kokonaisia kyliä pimeni Danny-shown liian suuren virrankulutuksen takia.

Vaikeuksista huolimatta artistin kyky hakea ympärilleen parhaimmat osaajat, karismaattinen esiintyminen ja Suomen suurin levymyynti nostivat Ilkka ”Danny” Lipsasen yhdeksi Suomen menestyneimmistä ja ihailluimmista artisteista. Nämä saavutukset veivät hänet myös kansainvälisille areenoille mm. Cannesiin, Brasiliaan ja Kiinaan.

Elokuva tarkastelee päähenkilön elämässään tekemiä valintoja sekä nykyisyyden että keskeisten elämänvaiheiden kautta. Kulissien takaa löytyy Dannyn arkisempi puoli. Elokuvassa on komiikkaa ja kyyneleitä, kuten elämässä.

Menestyksen varjopuolena artisti joutuu jatkuvasti ihailijoiden ja lehdistön saartamaksi. Hänelle kehittyy itsepuolustusmekanismi, jonka osana elämän valinnat ja tekemiset jakautuvat kahtia ja ulospäin annettu mielikuva on usein ristiriidassa elämän todellisuuden kanssa. Salattuun todellisuuteen kätkeytyy muun muassa vanhempien avioeron myötä tullut köyhyyden kokemus, jonka rinnalla jo taakse jäänyt muun suvun vauraus kuuluvat edelleen Dannyn julkiseen kuvaan. Artisti Dannyn kääntöpuolella elää yksityisempi Ilkka, jonka tietoisuudessa nämä kolikon molemmat puolet ovat yhtä aikaa esillä. 

Elokuvassa Danny kertoo, kuinka hän joutui pääkaupunkiseudulle muuttaessaan keskenään taistelevien katujengien keskelle. Tästä lähtien pelot kanavoituvat turvallisuuden ja vaurauden hakemiseen ja vievät hänet lopulta avioliiton kautta osaksi Seppälän dynastiaa. Turvallisuutta hakevan Dannyn on aina ollut vaikea tehdä valintoja. Kun muut tekevät valinnat hänen puolestaan, korttitalo romahtaa ja elokuvassa nähdään lopulta yksinäinen Danny. Tasapainottelu on kasvattanut ihmisen, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Dannyn ura ja muu elämä on tallentunut häkellyttävän pikkutarkasti Lipsasen laajaan arkistoon, joka sisältää filmejä, videoita, lehtileikkeitä, valokuvia ja esiintymisrekvisiittaa. Elokuvassa seurataan kahden vuoden ajan Lipsasen elämää sekä keikoilla että lomalla ja kotioloissa. Arkistomateriaalia käytetään tuomaan eletty elämä iholle. Katsoja pääsee tekemään oivalluksia elämän iloista ja suruista.

Haastateltavissa keskeiseen osaan on nostettu aikalaistodistajat, joiden kertomuksien ristiriitaiset näkökulmat tuovat elokuvaan kiinnostavuutta ja särmää.    

Alkuperäinen nimi:
Danny
 
Kesto:
1h 45min
 
Lajityypit:
 
Näytä ostoskori