Hyvä tietää

Jotta elokuva olisi elämys kaikille katsojille, ovat yhteiset pelisäännöt tarpeen. Oheiset ohjeet ovat tuttuja useimmille elokuvissa käyneille, mutta kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. Yleisohjeiden lopuksi usein kysyttyjä kysymyksiä oopperanäytöksistä.

 

Yleisiä ohjeita

Korrektisti saliin

Akateemista varttia ei elokuvateattereissa tunneta – noh, akateeminen pariminuuttinen sallittakoon. Kohtelias katsoja saapuu näytökseen viimeistään alkutekstien aikana. Jos saavut elokuvan aikana, jää penkkirivin reunaan istumaan.  

Mobiileilta pääsy kielletty

Jätä kännykät ja taskutietokoneet kotiin, sulje ne tai laita äänettömälle elokuvan ajaksi. Ota myös värinähälytin pois! Lippunsa lunastaneet ovat tulleet katsomaan elokuvaa, eivät kuuntelemaan uutta soittoääntäsi tai naapurin kuulumisia. Suurinäyttöisen puhelimen näytön valo on myös yllättävän voimakas ja saattaa kiusata takana istuvaa. Tablettitietokoneesta nyt puhumattakaan...

Ei rapistelua

Karkkipussit ja muut naposteltavat on hyvä avata valmiiksi ennen elokuvaa – valot päällä se on jopa huomattavasti helpompaa. 

HYS!

Alkuteksteistä eteenpäin yleisö hiljentyy nauttimaan elokuvasta. Jaa mielipiteesi filmistä vasta sen päätyttyä, ei elokuvan aikana. Vaikkapa Studio123:n Facebookissa! :)

Varovasti 3D-lasien kanssa

3D-elokuvien katsomiseen tarkoitettujen lasien käsittely vaatii erityishuolellisuutta. Älä koske lasien linsseihin ja varo pudottamasta laseja. Palauta lasit näytöksestä poistuessasi.

Jos kuva näyttää lasien läpi katsottuna vihreältä, tai vilkkuu, on laseista kaikella todennäköisyydellä loppunut virta, ja patterit pitää vaihtaa. Ongelmatilanteissa henkilökunta (myös kassa) vaihtaa lasit mieluusti toimiviin.

Lopputekstit vai ei?

Monet elokuvan ystävät haluavat katsoa koko elokuvan, alkuteksteistä lopputekstien viimeiseen riviin. Jos et halua katsoa lopputekstejä, älä jää muiden eteen seisomaan. Myöskään projektorin valon edessä huitominen ei ole aivan suotavaa...

Opasta pienimpiä katsojia

Jos olet näytöksessä lasten kanssa, opasta ja auta heitä elokuvissa käyttäytymiseen. Muistuta heitä myös siitä, että koroketyynyt tulee viedä takaisin paikoilleen valkokankaan eteen elokuvan päätyttyä.

 

Entä oopperanäytökset sitten?

Pitääkö lippu varata etukäteen?

Lipun varaaminen etukäteen on aina suotavaa. Viime hetken lipunhakijakin mahtuu kyllä näytökseen, mutta varaaminen  auttaa meitä varautumaan väliaikatarjoiluun, se kun kuuluu jokaisen lipun hintaan ooppera- ja balettiesityksissä.

Miten sinne  pukeudutaan?

Yksi tulee ykköset päällä, toinen villapaidassa. Asu on täysin vapaa, kunhan vaatteet on päällä. Kaikki ovat tervetulleita. Luonnollisesti tilanteen juhlavuutta itsellesikin lisää astetta hienommin pukeutuminen!

Onko suora lähetys ensi-ilta Lontoossakin?

Yleisesti ottaen ei. Jotta esitys saadaan tuotettua kankaalle sopivaksi, on kameroiden kuvakulmat ja ajoitukset mietittävä ja harjoiteltava hyvin tarkkaan. Siksi kaikille laadukkain kokemus syntyy kun kappaletta on jo esitetty yleisön edessä useamman kerran. Lähetyksen ajankohta on myös mietittävä sekä osallistuvien teattereiden että satelliittilähetystä hoitavan osapuolen kannalta parhaan mahdollisen onnistumisen takaamiseksi.

 

 

 

Kuvaamalla voit joutua vaikeuksiin!

Esitettävän elokuvan tallentaminen elokuvanäytöksissä on tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty ja tekijänoikeusrikos. Laittoman elokuvan tallennusyrityksen huomatessa teatterin henkilökunta voi takavarikoida laitteet ja mahdollisesti tehdä siitä poliisiasian. Poliisin takavarikoimat laitteet voidaan menettää edelleen valtiolle.